Thursday, May 13

Char Kuey Tiaw Lyssa Style~


haha hari ni lisa masak CKT(Char Kuey Tiaw) Lyssa Style, jangan ingat lisa ni tak reti nak memasak tau~
* saje je ngade2 nk wat masakan nama sendiri ;p



Rupenye seperti di atas, banyak tu..
yang banyak makan nye is my not-so-little bro EMIL!

Ikut mama g pasar semalam tok beli bahan2 nye
pastu mama pulak leh lak dok btaw si abang kedai tu anak dia ni nak masak CKT
abang tu pun cakap gini;

' Selamat memasak, lau sedap meh la bawak sini..hehe'

'Kalau tak sedap saya tak bawak eh..'

'Lau tak sedap pun kena jugak bawak, kena ada orang testing rasa nye..hehe'

Hampeh nye abang pasar, malu seyh Photobucket

Soo..ptg tadi baru la sampai kerajinan tok memasak CKT nie~

Bahan2:
*Bawang merah (separuh jek dicincang)
*Bawang putih ( dicincang gak)
*Udang (9 ekor)
*Kicap
*Sos Tiram
*Cili Boh (2 sudu atau lebih)
*Taugeh
*Cendawan
*Tomato (1 biji)
*Kuey Tiaw Mentah (1 paket)
*Limau Nipis (separuh jek)
* Serbuk 'MAGGI Secukup Rasa'

Macam mana lisa masak nih??
*serius lisa main bubuh je pape ikut sesedap rasa..

1. Panaskan minyak kat kuali tu dulu.
2. Tumiskan bawang merah n bawang putih tu tadi.
3. Masukkan udang lak, goreng2 biar sampai dia warna merah sikit.
4. Tuangkan kicap, sos tiram, dan cili boh tu ikut kehendak rasa lidah.
5. Kacau2..Pastu baru bubuh Kuey Tiaw mentah tu and gaulkan hingga sebati.
6. Masukkan cendawan, taugeh, dan tomato n gaulkan dalam Kuey Tiaw tu.
7. Letak sikit serbuk ' MAGGI Secukup Rasa' n kalau nak perahkan sikit limau nipis.
8. SIAP! Bole makan da~ Photobucket

Saje2 je lisa nak berkongsi resipi, sbb lisa pun baru berjaya memasak CKT yg boleh diterima oleh deria rasa manusia..hehe
kalau ada cadangan lain2 tok resipi ni bagi upgrade sikit memang lisa alu2kan..
tunjuk ajar ku sifu~ Photobucket

11 comments:

jfook said...

First time see char kueh teow got tomato one. LOL. Anyway, good try!

Alyssa Villamor said...

haha thanks, like i said i main campak je apa2 dalam tu =D

Rara said...

char kuey tiaw..sdapnye.. :)

Mia Liana said...

hmmm sedapnya... campak aje pun leh sedap...tgk air tangan

Mia Liana said...

hmmm sedapnya.... campak je la sesuka hati..pun jadi juga

Twin XL said...

Whatever the heck that is....looks yummy :)

Matt said...

wah nmpk cam best, leh send ikut poslaju? heheh..

TTT said...

wah pandai nye alyzv masak!
kite xpandai..hehehehe

Alyssa Villamor said...

rara: nk rasa kew..? try r masak sndri :)

mia liana: kak, trima kasih ^^,

twin xl: thanks! its a Malaysian favourite dish, if u come here u should try it..

matt: lor, kalu poslaju satg posmen tu yang dok makan nye :p

TTT: mekasih2, try r masak..practice3 :D

go thrift! said...

sangat rasa lapar lepas baca post ni!

Alyssa Villamor said...

gothrift: jom2 makan :D