Tuesday, December 29

How English is Part of My Life

Ok entri kali ni, lisa saje2 wat coz nampaknya ramai yang suka tanya soalan ni kat lisa..(dulu r skrang pun jarang2)
-> Macam mana lisa belajar BI yek? 

but i'll do it anyway..mane taw, ade rakan2 di luar sana yang nak tambah knowledge gak ke kan..

1.  Mula2 skali, bukan sebab lisa mix Filipino+Malay yang menyebabkan lisa 'pandai' berbahasa Inggeris, no..mungkin sebab lisa dari kecik di ajar membaca buku2 yang berbahasa Inggeris.
Buku budak2 la (ala yang banyak2 gamba2 warna-warni comei2 belaka tu), takkan nak bagi buku Harry Potter lak kat si baby Alyssa ni..huhu


Buku2 Dr. Seuss sesuai tok dak2 kecik baru blaja

Jadik..kena start dari kecik la kan..
Tapi KINI masih belum terlambat..mula kan sknrg selagi masih ada mase n tenaga ;)


2.  Banyakkan membaca buku2 BI, lau rasa macam susah je nak baca, asik2 nak kena bukak Dictionary tok carik maksud 1 perkataan tu.


Try baca buku comic..Superman, Batman, ha skang Gempak pun de kuarkan 1 komik dalam English kan, kalu tak silap lukisan Keith yang pasal High School tu
(ala yg ada katak kepala besau n si Bob yang banyak gile jerawat tu)

Comic ni pun best, dari darjah 1 membaca buku nih..heh

Sekurang2 nya bila kite baca benda yang best, kite tak rasa stress sangat nak membaca, takpe la kalau BI dia yang simple je, at least boleh faham kan?
Lagi satu, rajin2 kan la diri beli newpaper The Star, NST dll
kalau kedekut $$$ sangat pun 'cilok' la The Sun atau Malay Mail kat KL Sentral & Eleven yg berdekatan..Selain keep up to date dengan isu-isu semasa, kite dapat belajar perkataan pelik2 n baru kan..
Membaca Budaya Kita!




3.  Bagi yang malas lagi nak membaca tu tapi lagi suka tgk TV n surfing (internet).
Apakata kita tuka citarasa sat, takkan la hari2 nak tengok drama2 melayu je kan (same je jalan citenye).
Try layan cite2 omputeh sket. Mungkin lau ada yang tak minat drama omputeh, cube cartoon dia ke..Tom& Jerry, Totally Spies, Ninja Turtles..
(lisa membesar dgn cite2 cartoon mcm nie..hehe)
Kalu tak leh gak, tengok la pape cite yang mengikut citarasa kamu..asalkan ada unsur bahasa English k..

ok cite ni cite korea, tapi subtitle dia kn in English, kalu kamu tak faham english, cmne nak menikmati cite nie kn3


4. Buangkan sikap MALU tu Photobucket
n berborak dgn kawan2 dalam BI. Yes!ni mmg kena buat, walaupun bukan hari2, wat la satu hari special yang korang rasa sesuai(mcm kat skola dulu kan ada English Day setiap hari rabu).


Wat la pape aktiviti bersama, tgk movie (yg BI belaka), layan lagu yg berbahasa Inggeris (artis tempatan pun da banyak lagu2 unsur ni kan..layann~)

Biar la broken english ke, rojak, xsedap didengar..at least kamu tak berasa malu and sudi untuk belajar..Buat apa nak malu kalau kamu tu nak jadik pandai..betul tak betul?
Tak yah la nk rasa ego da, BM tetap bahasa kebangsaan kita, tapi kami sebagai umat Islam wajib menuntut ilmu betul?DAN kebanyakan buku2 ilmiah yang ada di kedai skng, dalam bahasa apa?~English..
Cube tengok balik buku (dalam BM) jenis apa yang paling banyak kt kedai buku?
Novel. Novel ape?Cinta..


*Ok..bukan lisa tak suka baca novel..
cuma lisa tak suka baca novel BM.kenapa?
sebab bagi lisa kdg2 ia terlalu cliche..
cuba rekomenkan 1 novel kat lisa yang lisa sure akan layan..please..tlg la cuba..


5.  Rajin2 bukak n merujuk pada Dictionary!
Kamu bukan nya tahu semua maksud perkataan kat dunia nie, betul? Dengan cara ni, bila dah masuk alam pekerjaan nanti, bos n rakan2 sepejabat kamu pun akan rasa kagum dengan 'vocabulary' korang..
tanggapan dorang: Pemikiran budak ni matang..bole pakai gak dak nie..

Kalu tiba2 bos suruh type surat ke lawyer atau untuk client, ha, tergamam kau tak tau nak wat pe..!
So..bila ada je perkataan yang kamu rasa tak faham maksudnya, try faham perkataan tu dalam konteks ayat tersebut pastu bukak Dictionary, and faham n ingat..next time bila orang tanya;

"eyh ko tau tak maksud 'habit'? lor lupe lak, ko mana reti BI, bek takyah tanya ko"
"maksud habit tu kebiasaan ataupun tabiat."
(kawan tu pn terkilan jap, n kamu pn rasa bangga kan) *senyum =D


Jadi ni la antara tips2 lisa tok rakan2 sume,
mungkin ada lagi yg lisa tak selitkan,
tapi ni la yang paling senang n penting dalam belajar bahasa ke-2 nie..


Semoga sume ni dapat membantu yek..
Selamat beramal!Photobucket



alyzv~membaca n membaca n membaca

3 comments:

milimilo said...

wow..bagusnye,dr kecik sudah tere english..tp mmg best pn bace buku2 or novel in english.. =)

Alyssa Villamor said...

hehe yup2,
sume thanx pd mama yg tanamkan sifat suka membaca nie ;)

IZZA said...

gud2
tengs kerana share
:)